Investeringshypotheek, “buy-to-let”

Een huis kopen om te verhuren met een investeringshypotheek

Wil je investeren in een huis om te verhuren? Een investerings- of verhuurhypotheek werkt net iets anders dan de hypotheek voor je eigen woonhuis.

Hieronder belichten wij in het kort de investeringshypotheek of verhuurhypotheek.

Wanneer je een huis koopt dat je wilt verhuren zal er een flink deel uit eigen middelen betaald moeten worden. Met een investeringshypotheek of verhuurhypotheek kun je tot een bepaald percentage van de marktwaarde in verhuurde staat financieren. Die waarde is vanzelfsprekend lager dan de vrije marktwaarde bij lege oplevering.

Een voorbeeld
De verkoopwaarde van een huis is € 300.000,-. Een taxateur stelt de waarde van het huis in verhuurde staat vast op € 250.000,-. De geldverstrekker geeft een lening van maximaal 70% van deze waarde in verhuurde staat; naast deze € 175.000,- heb je derhalve minimaal € 125.000,- eigen geld nodig plus de kosten koper.

Een investeringshypotheek is duurder
De kosten van een hypotheek om te verhuren zijn hoger dan de kosten voor een gewone hypotheek. Banken rekenen een renteopslag ten opzichte van de normale hypotheekrente. Die renteopslag varieert, maar reken op ongeveer 1,5% hogere rente dan een normale hypotheek.

De hypotheekrente aftrek is niet van toepassing waardoor een investeringshypotheek duurder is. Je mag de rente alleen aftrekken voor het huis waarin je zelf woont. Wel kun je een flink deel van de hypotheek aflossingsvrij maken.

Huurinkomsten tellen mee
De bank kijkt ook bij deze vorm van financiering naar je inkomen bij het bepalen van je  leencapaciteit. Zodra je de woning verhuurt, wordt de huur ook onderdeel van je inkomen. De bank neemt deze inkomsten mee in de berekening, tot maximaal 70 procent.

Voor jezelf en de bank is het belangrijk dat je de woning snel en tegen een goede prijs verhuurd krijgt. De locatie van de woning kan mede bepalend zijn bij de hypotheekaanvraag. De woning moet voor lange verhuur bedoeld zijn, niet voor AirBnb of recreatieverhuur.

Fiscale zaken
Er is dus geen mogelijkheid voor hypotheekrenteaftrek. Daarnaast wordt, anders dan bij het eigen woonhuis, het tweede huis dat je in je bezit hebt beschouwd als box-3 vermogen. Er wordt dus vermogensrendementsheffing over geheven. Het prettige is dat de huurinkomsten uit de woning onbelast in de portemonnee kunnen verdwijnen .

Een huis kopen om te verhuren? Maak een goede berekening en denk er aan dat het een investering is die ook enige tijd en aandacht vraagt, bijvoorbeeld voor onderhoud en administratie. Meer weten over de deze financieringsvorm, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van de overwaarde van uw woonhuis? Wij helpen u graag op weg.